Kulki mięsne z dipami

Gwarancją udanego spotkania poza miłą atmosferą są oczywiście potrawy, które powinny smaczne i efektownie się prezentować. Oto nasze propozycje!

DRUKUJ PRZEPIS
Kulki mięsne z dipami
A. Rogalski
Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na dipy:

  • 1 l naturalnego jogurtu
  • 20 dag mielonego twarogu
  • pół słoika gęstego majonezu
  • 2 pomidory
  • 2 jajka na twardo
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kostka bulionu warzywnego
  • 1–2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • mielona papryka
  • curry
  • imbir
  • sól, pieprz

Na kulki mięsne (25–30 sztuk):

  • 70 dag mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 2–3 łyżki śmietany
  • po 8–10 jaj przepiórczych na twardo, pomidorków koktajlowych i oliwek
  • sól, pieprz
  • olej
Sos grzybowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Dipy. Jogurt zmiksuj z twarogiem, majonezem, sokiem cytrynowym i rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku kostką bulionową. Podziel na 2 części. Pierwszą zmiksuj z obranymi pomidorami oraz koncentratem pomidorowym. Dopraw zmiażdżonym czosnkiem, mieloną papryką, solą i pieprzem. Drugą część zmiksuj z jajkami na twardo, orzechami, musztardą, curry i imbirem.  
  2. Masę mięsną wyrób z jajkiem, bułką i śmietaną. Wilgotnymi dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładając do środka jajeczka, oliwki lub pomidorki. Usmaż na oleju.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)