Kolorowy omlet z kabanosem

W sezonie danie warto przygotować ze smażonymi podgrzybkami lub prawdziwkami.

DRUKUJ PRZEPIS
Kolorowy omlet z kabanosem
A. Rogalski
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 10 dag kabanosów pokrojonych w plasterki
  • 1/2 cebuli
  • mała czerwona papryka
  • 1/2 żółtej papryki
  • kulka mozzarelli
  • 10 dag czarnych oliwek
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki śmietany 18-proc.
  • czubata łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • szczypta suszonej bazylii
  • sól, pieprz
  • masło do formy
Omlet owsiany - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki, a obie papryki w paseczki. Mozzarellę zetrzyj na tarce. Oliwki pokrój na połówki.
  2. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę z papryką i kabanosami. Jajka wbij do miseczki, dodaj śmietanę, szczyptę bazylii i szczyptę soli. Całość roztrzep mątewką na jednolitą masę.
  3. Na średniej patelni rozgrzej oliwę, wlej masę jajeczną. Gdy od spodu się zetnie, a góra będzie jeszcze wilgotna, posyp ją połową sera, warzywami i oliwkami, a na koniec pozostałym serem. Wstaw patelnię pod rozgrzany grill w piecyku i ogrzewaj, aż masa się zetnie, a ser rozpuści (około 5 minut).
  4. Gotowy omlet posyp listkami bazylii i natychmiast podawaj. Jako dodatek możesz podać pieczywo.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
manana/2 lata temu
jak myslicie...maestro nie beda za cienkie?