Kiełki najlepsze na wiosnę

Dodane do potraw zaopatrują organizm w bezcenne składniki odżywcze. Mają też wpływ na urodę.
/ 21.03.2006 16:49
 

Ziarna rzodkiewki, pszenicy czy fasoli mają substancje niezbędne do życia i wzrostu. Podczas kiełkowania ich ilość wzrasta i stają się łatwiej przyswajalne.

 
Dodając je do potraw, zyskasz nieskażone chemią, łatwo przyswajalne białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne. Możesz ich użyć do kanapek, zup, sosów, sałatek, podawać z jajami, owocami morza i potrawami chińskimi.

Cenniejsze od ziaren
Kiełki mają mniej kalorii niż ziarna, bo węglowodany i tłuszcze uległy w nich rozkładowi. Za to wielokrotnie więcej witamin, a mniej substancji szkodliwych dla zdrowia.
Przygotuj w domu
Kup ziarna do kiełkowania, dokładnie je opłucz. Zalej wodą, mocz - w zależności od wielkości - od 4 do 24 godzin, odsącz. Napełnij ziarnami specjalny pojemnik albo słoik do 1/4 wysokości, nakryj gazą, odstaw w ciepłe, zaciemnione miejsce. 2-3 razy dziennie przepłucz je wodą o temp. 30-40°C, to zapobiegnie rozwojowi pleśni. Już na drugi dzień pojawią się kiełki, będą one gotowe do spożycia po 2-6 dniach, gdy staną się jasnozielone. Przepłucz je zimną wodą i zjedz, świeże są najwartościowsze. Resztę przechowuj w lodówce nie dłużej niż 3-4 dni.

Wzmocnią odporność, dodadzą energii i urody
Kupując kiełki, wybierz elastyczne, o świeżym zapachu. Unikaj pokrytych śluzem, wilgotnych, z brunatnymi plamami. Przed zjedzeniem opłucz je, aby zniszczyć powstające w wilgotnym środowisku zarodki pleśni.
 
 
lucerna
Niezwykle ceniona ze względu na zdolność odtruwania organizmu. Ma dużo żelaza, wapnia, fosforu i witamin.
 
 
pszenica
Bogata w witaminę E, cynk, potas, mangan, żelazo, magnez. Poprawia pracę serca, przeciwdziała starzeniu się organizmu.
 
 
rzeżucha
Zasobna w witaminę C o działaniu przeciwutleniającym i poprawiającym odporność. Zawiera siarkę, która daje blask włosom.
 
 
fasola mung
Bogata w białko. Bardzo pożywna, ma dużo antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom.
 
 

soja
Zródło białka, żelaza, wapnia i fosforu oraz witaminy C i witamin z grupy B. Pomaga dłużej zachować młodość.

 
 
rzodkiewki
Bogate w witaminę C. Zwiększają odporność. Mają ostry smak, chronią inne kiełki przed pleśnią, warto kilka dorzucić do kiełkujących roślin.
 
 
soczewica
Doskonałe źródło białka, witamin z grupy B, magnezu, potasu, cynku. Na piękną cerę i zdrowe nerwy. Dla zestresowanych.
 
 
słonecznik
Dostarcza białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wit. D, E oraz cynku, żelaza, potasu. Uspokaja, odtruwa.
 
Zofia Miętkiewicz