Kasia Gotuje z Polki.pl- Camembert zapiekany w panierce

Camembert zapiekany w panierce to doskonała przystawka dla gości na imprezie. Podany z sosem borówkowym lub żurawinowym jest doskonały!
Sylwia Kazimierczuk / 05.01.2018 09:46

Camembert zapiekany w panierce według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na zapiekany camembert w panierce:

  • camembert
  • pomarańcza (wyciśnięty sok oraz otarta skórka)
  • jajko
  • bułka tarta
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • borówka do mięs

Jak zrobić zapiekany camembert w panierce?

Do miski wsypujemy bułkę tartą, do drugiej wbijamy jajko i roztrzepujemy za pomocą widelca. Doprawiamy solą i pieprzem. Ważne jest, aby camembert był w całości, bez uszkodzonej skórki, gdyż istnieje ryzyko,że może wypłynąć podczas smażenia lub pieczenia. Zamaczamy ser najpierw w jajku, a następnie przekładamy do miseczki z bułką tartą i obtaczamy. Czynność powtarzamy dwukrotnie. Tak przygotowany ser przekładamy do naczynia, w którym będziemy go zapiekać. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15-20 minut lub do momentu, aż skórka będzie chrupiąca, a środek płynny. Jako dodatek do sera możemy użyć borówki do mięs, którą wzbogacimy dodatkiem skórki z pomarańczy oraz soku z 1/4 owocu. Do uzyskania gęstszego sosu wystarczy podgrzać go przez 2-3 minuty w rondelku do zredukowania nadmiaru płynu. Tak przygotowany ser układamy na dowolnej sałacie i polewamy sosem z borówki.

Zobacz inne przepisy w formie wideo