POLECAMY

Jak zrobić omlet? 11 pomysłów na jajeczny placek

Omlet z jajek przyrządzony na bazie masy jajecznej z ubitymi białkami i dodatkiem ulubionych ziół, to doskonały pomysł na pożywne śniadanie. Sprawdź jak go prawidłowo przygotować!

/ 3 miesiące temu
Jak zrobić omlet? 11 pomysłów na jajeczny placek fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Jak zrobić omlet z jajek?

Przygotowując omlet należy wyposażyć się w patelnię z powłoką nieprzywierającą. Kolejnym przykładem jest jej żeliwna wersja. Istotne jest, aby podczas smażenia lub pieczenia temperatura rozkładała się równomiernie.

Puszysty i delikatny omlet uzyskamy poprzez ubicie białek na sztywno, łącząc z żółtkami i mąką. Podczas pieczenia z zewnątrz będzie zwarty i ścięty, a w środku lekko płynny.

Warzywa i mięso dodane do omletu należy wcześniej podsmażyć i pozbyć się nadmiaru wody i wilgoci. To zapobiegnie lejącej konsystencji masy jajecznej, która ścina się w trakcie pieczenia.

Zwinięty omlet możemy dokończyć smażyć na patelni lub wkładając do piekarnika, jeżeli zależy nam, aby całość była dokładnie wysuszona.

Omlet ze szpinakiem

Oto składniki na omlet ze szpinakiem:

  • 150 g świeżego szpinaku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 4 jajka
  • oliwa z oliwek
  • garść startego sera żółtego
  • posiekana pietruszka

Jak zrobić omlet ze szpinakiem?

Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Przekładamy na patelnię i dusimy przez 5 minut do miękkości. W misce roztrzepujemy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec mieszamy ze startym żółtym serem. Siekamy pietruszkę i dodajemy do masy. Całość smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Wylewamy masę jajeczną i czekamy, aż się zetnie. Pieczemy z dwóch stron. Tak przyrządzony omlet świetnie sprawdzi się z dodatkiem szczypiorku i sosem czosnkowym.

Omlet z szynką i serem

Oto składniki na omlet z szynką i serem:

  • 3 jajka
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka masła
  • łyżka startego sera żółtego
  • 3 plasterki szynki

Jak zrobić omlet z szynką i serem?

Pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Jajka roztrzepujemy w misce na puszystą masę. Ścieramy ser żółty na drobnych oczkach tarki. Do masy dolewamy mleko. Kroimy szynkę w cienkie plasterki i podsmażamy. Całość przelewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Pieczemy przez 3 minuty z każdej strony. Dodajemy wcześniej posiekane pomidory. Tak przyrządzony omlet podajemy z kwaśną śmietaną lub z sosem czosnkowym.

Sprawdź inne przepisy na przekąski

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)