POLECAMY

Jajko w chmurce - Kasia gotuje z Polki.pl

Jajko w chmurce to pomysł na proste, ale bardzo efektowne śniadanie prosto z Instagrama!

Weronika Kwaśniak / 4 miesiące temu

Jajko w chmurce podbiło media społecznościowe pod hashtagiem #cloudeggs. Zamiast tradycyjnej jajecznicy czy jajek po benedyktyńsku, warto zaserwować je na weekendowe śniadanie! Dobór dodatków to kwestia upodobań - pasować będzie np. posiekany szczypiorek, ser feta, kawałeczki awokado, suszone pomidory, kapary, wędzony boczek i wiele innych produktów.

Oto składniki do przygotowania jajka w chmurce według Kasi Bukowskiej:

  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • mała łyżeczka tartego parmezanu,
  • ostra papryka.

Jak zrobić jajko w chmurce? Rozbij je do miski i oddziel białko od żółtka. Białko dopraw odrobiną soli i ubij mikserem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj parmezan i wszystko wymieszaj. Foremkę wysmaruj masłem - możesz wykorzystać również blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do foremki lub na blachę przełóż pianę z białka, aby stworzyć chmurkę. Pozostaw zagłębienie, aby potem włożyć w nie żółtko. Dopraw chmurkę pieprzem. Wstaw na 3 minuty do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Zobacz aż 91 pomysłów na śniadanie

Potem do wgłębienia wlej żółtko i piecz przez kolejne 3 minuty. Gotowe jajko w chmurce posyp ostrą papryką, serwuj z ulubionymi dodatkami!

Zobacz więcej przepisów video

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)