Jajka przepiórcze w galarecie - przepis

Skorupka łatwiej zejdzie, jeśli jajka po ugotowaniu zanurzysz w zimnej wodzie
/ 22.03.2012 06:32

Przygotowanie: 40 min

Składniki na 6 porcji:
- 12  jajeczek przepiórczych
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 4–5 łyżek zielonego groszku (mrożonego)
- 1 marchew
- gałązki koperku
- 20 g żelatyny
- 1–2 łyżki sosu sojowego
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka łagodnej curry
- szczypta chińskiej przyprawy „Pięć smaków”

Sposób wykonania:
1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój wzdłuż na połówki. Bulion zagotuj. Marchew obierz i pokrój w kostkę, wsyp do bulionu i gotuj 3 minuty. Dodaj zielony groszek i gotuj kolejne 3 minuty. Wyjmij warzywa.

2. Bulion dopraw curry oraz przyprawą „Pięć smaków”. W gorącym rozpuścić żelatynę. Dolej sos sojowy i sok cytrynowy. Wymieszaj, odstaw do ostudzenia.

3. Dno i ścianki 6 małych foremek pokryj cienką warstwą galaretki i wstaw do lodówki.
Gdy galaretka stężeje, do foremek włóż połówki jajek. Wokół jajek ułóż po kilka ziaren zielonego groszku, piórek koperku oraz kawałki marchewki. Zalej tężejącą galaretką i odstaw
do lodówki na kilka godzin.

4. Przed podaniem foremki zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie, wyłóż galaretki na talerz, udekoruj.

Redakcja poleca

REKLAMA