Jajka faszerowane po polsku

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 7 jajek
- mała cebula
- po 1/2 pęczka natki i koperku
- łyżka masła
- 1/2 szklanki bułki tartej
- masło klarowane lub olej do smażenia
- sól, pieprz

Do dekoracji:
- ziarenka czerwonego pieprzu
- gałązki natki i koperku
- listki sałaty
- pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
1. Ugotuj na twardo 6 jajek. Zalej zimną wodą, ostudź. Następnie osusz i jajka w skorupkach ostrożnie, ostrym nożem pokrój wzdłuż na połówki.

2. Z połówek, uważając, aby nie uszkodzić skorupki, wyjmij białka i żółtka. Drobno posiekaj.

3. Obierz cebulę, pokrój w maleńką kosteczkę lub posiekaj i podduś na łyżce masła. Miękką, rumianą cebulę przestudź i przełóż do jajek.

4. Opłucz zioła, osusz, posiekaj. Również włóż do jajek. Wbij ostatnie surowe jajko, dodaj 2–3 łyżki bułki tartej. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

5. Farszem napełnij połówki skorupek. Lekko dociśnij. Farsz panieruj w pozostałej bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzej masło i farszem do dołu układaj na niej połówki jajek. Smaż na rumiano.  Gotowe jajka ułóż na półmisku. Fantazyjnie udekoruj.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA