Hummus z dyni

Jeśli jesteś fanką tradycyjnej wersji, z pewnością polubisz też hummus z dyni!

Weronika Kwaśniak / miesiąc temu
DRUKUJ PRZEPIS
Hummus z dyni
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 szklanka miąższu z dyni (podpieczonej i zblendowanej)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki sezamu
  • sól
  • pieprz
Muffinki z dyni - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na hummus z dyni! Idealny do pieczywa lub jako dip do nachosów lub krakersów. Pyszna alternatywa dla tradycyjnego sosu czosnkowego lub pomidorowego!

  1. Upraż sezam na suchej patelni i zblenduj z łyżką oliwy, aż powstanie pasta o dość zwartej konsystencji.
  2. Dyniowe puree połącz z sezamową pastą, dodaj pieprz oraz sól, kminek, sok z cytryny i resztę oliwy.

Hummus z bobu - przepis

  1. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do masy.
  2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Możesz posłużyć się blenderem, jeśli wolisz hummus o gładszej konsystencji.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)