Hummus z bobu

Lubisz pastę z ciecierzycy? Wypróbuj pyszny hummus z bobu!

Weronika Kwaśniak / 5 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Hummus z bobu
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 0,5 kg bobu
  • 800 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 cebule
  • szczypta papryki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
Pasta jajeczna - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na hummus z bobu!

  1. Bób dokładnie opłucz.
  2. Wsyp do wrzątku i gotuj przez 5-7 minut.
  3. Przelej bób lodowatą wodą i oskub z łupin.
  4. Cebule posiekaj i przesmaż.
  5. Z cytryny wyciśnij sok.
  6. Czosnek obierz.
  7. W blenderze zblenduj razem bób, przesmażoną cebulkę, ząbki czosnku oraz sok wyciśnięty z cytryny.
  8. Dodaj oliwę i jogurt naturalny. Zblenduj ponownie.
  9. Przypraw i wymieszaj. Podawaj z pieczywem!

Zobacz więcej przepisów z bobem:

Bób - przepisy z bobem
Jak gotować bób?
Pierogi z bobem - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)