POLECAMY

Hummus: przepis na klasyczną wersję z ciecierzycy i bardziej nietypowe pomysły

Nazwa "hummus" kojarzy się głównie z pastą z ciecierzycy. Hummus można zrobić jednak także np. z bobu, buraków lub papryki!

Weronika Kwaśniak / 9 miesięcy temu
Hummus: przepis na klasyczną wersję z ciecierzycy i bardziej nietypowe pomysły fot. Fotolia

Hummus to pasta z ciecierzycy, którą serwuje się z pieczywem lub jako dip do pokrojonych, surowych warzyw. Coraz modniejszy staje się jednak również hummus z innych produktów, np. hummus z papryki, z dyni, buraków lub bobu. Podstawą hummusu jest sezamowa pasta tahini - jeśli nie masz gotowej, możesz ją zrobić również samodzielnie z uprażonego na patelni sezamu, który następnie należy zblendować z dodatkiem oliwy.

Pasta z ciecierzycy: klasyczny przepis na hummus

Oto składniki na klasyczny hummus:

  • 150 g suchej ciecierzycy lub jedna puszka,
  • 3 łyżki gotowej pasty tahini (lub garść ziaren sezamu, ząbek czosnku i łyżka oliwy),
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1/4 cytryny,
  • sól,
  • 100 ml zimnej wody albo płynu wylanego z puszki ciecierzycy.

Jak zrobić hummus z ciecierzycy? Jeśli nie masz gotowej pasty z tahini, rozpocznij od przygotowania własnej. Ziarna sezamu podpraż na suchej patelni, następnie zblenduj je z obranym ząbkiem czosnku oraz oliwą.

Teraz zblenduj ze sobą ziarna ciecierzycy (jeśli nie używasz cieciorki z puszki, suche ziarna namaczaj wcześniej w wodzie przez 12 godzin), obrane 2 ząbki czosnku, pastę tahini, sok z ćwiartki cytryny, sól, a także 100 ml wody. Masa powinna mieć konsystencję gładkiej pasty. Hummus gotowy!

Hummus z bobu: przepis

Oto składniki na hummus z bobu:

  • 800 ml oliwy z oliwek,
  • 1/2 kg bobu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • odrobina papryki,
  • pieprz,
  • sól,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego.

Jak zrobić hummus z bobu? Nasza wersja tym razem nie zawiera sezamu. Bób dokładnie umyj, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj przez 7 minut. Odcedź bób lodowatą wodą i pozbaw łupinek. Cebulki posiekaj i zeszklij na patelni. Czosnek obierz. Zblenduj razem czosnek, sok z cytryny, bób, a także podsmażoną cebulkę. Dodaj jogurt naturalny i oliwę, zblenduj po raz drugi. Dopraw i wymieszaj. Hummus z bobu gotowy!

Hummus z dyni: przepis

Oto składniki na hummus z dyni:

  • szklanka miąższu z dyni,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/4 łyżeczki kminku,
  • sól,
  • pieprz,
  • ząbek czosnku,
  • 3 łyżki pasty tahini lub 3 łyżki sezamu + łyżka oliwy.

Jak zrobić hummus z dyni? Dynię pokrój na kawałki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz przez 15 minut, a następnie dokładnie zblenduj. Teraz przygotuj domową pastę tahini, jeśli nie masz gotowej: sezam podpraż na suchej patelni, a potem zmiksuj z łyżką oliwy.

Puree z dyni połącz z pastą tahini, dodaj sól, pieprz, kminek, resztę oliwy i sok z cytryny. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, dodając do masy. Jeśli wolisz niejednolity hummus, po prostu wymieszaj teraz wszystkie składniki. Jeśli lubisz idealnie gładką pastę, zmiksuj go ponownie blenderem.

Zobacz więcej przepisów na przekąski

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)