Hamburgery na kanapki - przepis

Pyszne domowe hamburgery to proste i zaskakujące danie.
/ 28.01.2011 14:40
DRUKUJ PRZEPIS
Hamburgery na kanapki - przepis fot. StockFood/FREE
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 6 bułek na hamburgery
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 13 plasterków żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • przyprawa typu warzywko
  • 2–3 korniszony
  • 5 dag tartej bułki
  • olej
  • kilka listków sałaty
  • pomidorki koktajlowe
  • majonez
  • ketchup
  • goździki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
1. Jedną cebulę pokrój, posiekaj. Wymieszaj z mięsem, wbij jajka, dodaj 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, warzywko do smaku i 2 łyżki wody. Wyrób masę. Uformuj 12 kotletów, panieruj w pozostałej bułce. Usmaż na oleju.

2. Drugą cebulę obierz, pokrój w talarki. Tak samo korniszony. Foremką wytnij z sera 12 krążków wielkości bułki. Z ostatniego plastra sera wytnij 24 małe krążki (na oczy). Bułki rozetnij na połówki, posmaruj majonezem.

3. Na bułkach ułóż po plastrze sera i po kotlecie. Pod niego wsuń sałatę, tak aby udawała włosy. Bierz po talarku cebuli, ogórka i sera, przymocuj goździkiem do kotleta (to będą oczy). Nos zrób z pomidorka, a uśmiech wyrysuj ketchupem.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA