POLECAMY

Kremowe i pikantne - sprawdź nasze przepisy na guacamole

Guacamole to klasyczna meksykańska pasta idealna do zimnych i ciepłych przekąsek – sprawdź nasze przepisy!

/ 2 tygodnie temu
Kremowe i pikantne - sprawdź nasze przepisy na guacamole fot. Fotolia

Guacamole przygotowywane na bazie dojrzałego awokado (również odmiana Hass) to gładka pasta do aromatycznych przekąsek. Dodatek krojonego pomidora i siekanej cebuli dopełnia łagodny, oleisty smak awokado. Jalapeno lub chili to świetna przyprawa dla wszystkich miłośników pikantnych dań i przystawek. Sprawdź nasze przepisy na guacamole!

Guacamole z pomidorem

Oto składniki na guacamole z pomidorem:

  • 2 awokado
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • pomidor
  • limonka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić guacamole z pomidorem?

Awokado dokładnie obieramy ze skórki i wyciągamy pestkę. Cebulę dokładnie siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wyparzamy skórkę pomidora, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wyciskamy sok z limonki i ścieramy skórkę. Awokado zgniatamy za pomocą widelca i dodajemy resztę składników. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane guacamole jest idealnym dipem do krakersów lub chipsów warzywnych.

Z czym jeść guacamole?

Ciekawym pomysłem jest przygotowanie chrupiących tostów z dodatkiem pasty z guacamole. Możemy urozmaicić świeżo zmieloną solą i pieprzem.

Meksykański dip z awokado, pomidorem i cebulą to idealna baza pod słupki z chrupiących warzyw. Podobnie jak hummus może być stosowany naprzemiennie z jogurtem lub inna pasta warzywną.

Dokładnie zmiksowane guacamole bez kawałków warzyw może być stosowany jako zdrowszy zamiennik majonezu do kanapek oraz sałatek.

Guacamole: przepis oryginalny

Oto składniki na oryginalny przepis na guacamole:

  • 4 duże awokado
  • 2 limonki
  • duża cebula
  • posiekana kolendra
  • duży pomidor
  • szczypta soli
  • papryczka jalapeno

Jak zrobić oryginalne guacamole?

Awokado obieramy ze skórki i wyciągamy pestkę. Miąższ ugniatamy za pomocą widelca. Wyciskamy sok z limonki. Siekamy drobno cebulę. Sparzamy pomidory i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowane guacamole możemy podawać z chrupiącym pieczywem typu wasa lub nachosami.

Zobacz inne przepisy na przekąski

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/tydzień temu
Lubię! I zdarza mi się robić, chociaż zbyt często nie gotuję, bo kucharka ze mnie żadna. Mąż mnie namawia żebym czytała więcej książek kucharskich, ale to nic nie daje, powinnam chyba iść do jakiejś szkoły i faktycznie czegoś się nauczyć. Ktoś coś poleca!?