Grochowe krokiety w cieście francuskim

Grochowe krokiety w cieście francuskim idealnie uzupełnią wigilijny zestaw dań. Możesz je podać na przykład do barszczu.

DRUKUJ PRZEPIS
Grochowe krokiety w cieście francuskim
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 350 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 25 dag grochu łuskanego w połówkach
  • 2 cebule
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko na twardo
  • jajko surowe
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 2 łyżki masła
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

oraz:

  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka maku
Parówki w cieście francuskim z serem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Groch gotuj w wodzie ok. 15 min, aż będzie miękki. Osącz, zmiel z obranymi ziemniakami i jajkiem na twardo. Cebulę posiekaj, zrumień na maśle i dodaj  do grochu. Wymieszaj z surowym jajkiem i natką. Dopraw czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Dosyp tyle tartej bułki, by powstała zwięzła masa. Uformuj z niej podłużne krokiety.
  2. Rozmrożone ciasto rozwiń, pokrój na prostokąty i zawiń w nie krokiety. Ułóż je szwem do dołu na wyłożonej pergaminem blasze. Posmaruj żółtkiem rozmąconym ze śmietaną i posyp makiem. Wstaw do pieca nagrzanego do 200 st. i piecz ok. 30 min. Podawaj na gorąco np. do barszczu.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)