Zdrowe frytki z cukinii

To mniej kaloryczna alternatywa tradycyjnej przekąski z ziemniaków: przetestuj frytki z cukinii!

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Zdrowe frytki z cukinii
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 cukinie
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mleka
  • 50 g startego żółtego sera
  • jajko
  • 4 łyżki tartej bułki
  • przyprawy według własnych upodobań: majeranek, bazylia, zioła prowansalskie

Na sos czosnkowy:

  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • posiekany koperek
Ciasto francuskie ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na frytki z cukinii z sosem czosnkowym - to dietetyczna wersja popularnego dania typu fast food. Warto upiec je w piekarniku: będą jeszcze lżejsze!

  1. Cukinię wyszoruj i pokrój na paseczki w kształcie frytek. Jeśli cukinia jest młoda, pozostaw skórę i pestki. Jeśli nie, lepiej obrać ją ze skóry - może być już za twarda.
  2. Posól frytki i odstaw na 30-40 minut, aby puściły trochę soku.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu cukinię odsącz na papierowym ręczniku.

Makaron z cukinią i łososiem - przepis

  1. W miseczce wymieszaj roztrzepane jajko z mlekiem.
  2. W drugiej miseczce wymieszaj bułkę tartą z serem żółtym oraz przyprawami.
  3. Frytki z cukinii najpierw obtaczaj w jajku z mlekiem, a potem w bułce i serze.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, następnie frytki przekręć i dopiecz przez 8-10 minut.

Jak zrobić placuszki z cukinii?

  1. Przygotuj sos: wymieszaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek z pozostałymi składnikami.
  2. Frytki najlepiej smakują z sosem, mogą być też dodatkiem do mięs!

Leczo z cukinii - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)