Filety śledziowe z zielem angielskim

Filety śledziowe a’la matjas z zielem angielskim fot. serwis prasowy
Śledź jest rybą, która idealnie sprawdza się na domowych przyjęciach
/ 16.01.2011 12:42
Filety śledziowe a’la matjas z zielem angielskim fot. serwis prasowy
Składniki:
- 4 Filety śledziowe a’la matjas SEKO S.A.
- 3 średnie cebule
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu spirytusowego 10%
- 3 łyżki oleju
- pół cytryny
- 2-3 gałązki natki pietruszki

Wykonanie:
1. Filety śledziowe a’la matjas lekko wymoczyć w wodzie, aby straciły nadmierną słoność.

2. Cebulę pokroić w cienkie półkrążki, dodać ocet, cukier i zmielone lub drobno pokrojone ziarna ziela angielskiego. Cebulkę z przyprawami dobrze wymieszać i wygnieść dłonią.

3. Wymoczone i odsączone płaty śledziowe wyłożyć na półmisek, obłożyć cebulą i polać olejem. Udekorować cząstkami cytryny i gałązkami natki.

Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA