Faszerowane pomidory

Pomidory z ryżem można posypać tartym żółtym serem i zapiec w piekarniku.

DRUKUJ PRZEPIS
Faszerowane pomidory
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 8 podłużnych pomidorów
  • 30 dag twarogu
  • 20 dag fety
  • 4 łyżki śmietany
  • cebula dymka
  • 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Z ryżem:

  • 8 podłużnych pomidorów
  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
  • 20 dag wędzonego kurczaka
  • 3–4 łyżki śmietany
  • cebula dymka
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
Jajecznica ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Wierzchy pomidorów (od strony ogonków) zetnij. Łyżeczką wydrąż miąższ z pestkami, pozostawiając dość grube ścianki. Pestki odrzuć.
  2. Miąższ pomidorów posiekaj i utrzyj z serami. Dodaj śmietanę, posiekaną dymkę, posiekane oliwki (część pokrój w plasterki i zostaw do dekoracji) oraz zioła. Dopraw do smaku czosnkiem, solą i pieprzem.
  3. Napełnij pastą pomidory, udekoruj plasterkami oliwek i podawaj.

Z ryżem

  1. Ryż wymieszaj z pokrojonym drobno kurczakiem, dodaj śmietanę, posiekaną dymkę i zioła. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Wydrążone pomidory napełnij przygotowanym farszem. Rzodkiewki umyj i pokrój na połówki. Ułóż na wierzchu farszu.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)