Domowy chleb pełnoziarnisty

Nie ma pyszniejszego pieczywa, niż własnoręcznie wypieczony chleb!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Domowy chleb pełnoziarnisty
serwis prasowy Lubella
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg mąki pełnoziarnistej (najlepiej tej przeznaczonej do wypieku chleba)
  • 600 ml ciepłego mleka
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • oliwa z oliwek
  • pół kostki świeżych drożdży
Chlebek bananowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na domowy chleb pełnoziarnisty!

  1. Drożdże wymieszaj z cukrem, łyżką mąki oraz odrobiną mleka, by powstała pasta.
  2. Odstaw w ciepłe miejsce, by zaczyn wyrósł.
  3. Gdy wyrośnie, wymieszaj go z resztą mąki, mlekiem i solą.
  4. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i zwarte.
  5. Keksówkę wysmaruj oliwą i włóż do niej ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte ciasto wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
  7. Piecz 10 minut i zmniejsz temperaturę do 175 stopni. Piecz kolejne 25 minut.
  8. Wyjmij chleb i odstaw do wystygnięcia.
Materiały prasowe, Lubella

Zobacz inne przepisy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)