Domowe fast-foody - 3 przepisy

Domowe fast-foody - frytki, hamburger, hot-dog fot. Fotolia
Smakują tak samo lub jeszcze lepiej niż te oryginalne, a zawierają znacznie mniej tłuszczu i kalorii. Zobacz, jak przygotować domowe frytki, hamburgery czy hot-dogi!
/ 31.05.2013 09:01
Domowe fast-foody - frytki, hamburger, hot-dog fot. Fotolia

Domowe hamburgery


1 porcja - 310 kcal

Składniki:
  • bułka do hamburgerów
  • 10 dag mielonego mięsa z indyka
  • przyprawy nłyżeczka oliwy
  • warzywa
  • keczup
Sposób wykonania:
  1. Mięso na hamburgery przypraw, uformuj płaski, okrągły kotlet, usmaż na oliwie.
  2. Pod koniec smażenia połóż przekrojoną bułkę na patelni obok kotleta, aby się podgrzała.
  3. Włóż kotlet i warzywa między połówki bułki, polej keczupem. Możesz także dodać sos z łyżeczki majonezu i jogurtu.

Domowe frytki


1 porcja - 200 kcal

Składniki:
  • 2–3 dorodne ziemniaki
  • łyżeczka oleju
  • szczypta lubionych ziół
  • sól
  • sos ze świeżych pomidorów, czosnku i cebuli
Sposób wykonania:
  1. Ziemniaki na frytki dobrze wyszoruj i nie obierając ich ze skórki, pokrój na frytki.
  2. Zalej wrzątkiem i gotuj 2 minuty.
  3. Odcedź na sitku, posyp ziołami, skrop oliwą, ułóż na brytfannie i upiecz w 180 st. C. Podawaj z sosem pomidorowym.

Domowe hot dogi

1 porcja - 280 kcal

Składniki:
  • bułka do hot doga
  • parówka cielęca lub z indyka
  • sałata nogórek ncebula cukrowa
  • ketchup i sos z jogurtu
Sposób wykonania:
  1. Parówkę na hot doga włóż do wrzątku, gotuj 2–3 minuty.
  2. Bułkę przekrój wzdłuż, uważając, aby się nie rozpadła na połówki.
  3. Podgrzej ją w rozgrzanym piekarniku lub na ceramicznej patelni pod przykryciem.
  4. Włóż osączoną parówkę i pokrojone warzywa do bułki, polej sosami.

Redakcja poleca

REKLAMA