Domowa chałka drożdżowa

Dla nas to smak dzieciństwa!

Weronika Kwaśniak / 11 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Domowa chałka drożdżowa
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 35 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 dag drożdży
  • 5 dag masła
Na kruszonkę:
  • łyżka mąki
  • łyżka cukru
  • 2,5 g masła
Walijski chlebek z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić chałkę drożdżową!

  1. W miseczce wymieszaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki.
  2. Dolej tyle mleka, by zaczyn miał gęstość kwaśnej śmietany.
  3. Odstaw do wyrośnięcia.
  4. W misce wymieszaj pozostałą mąkę, cukier i 1,5 roztrzepanego jajka.
  5. Pozostałe jajko zostaw do posmarowania chałki przed pieczeniem.
  6. Dodaj rozczyn, resztę mleka oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
  7. Całość dokładnie zagnieć i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
  8. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć go powtórnie i podziel na 5 jednakowych części.
  9. Z każdej zrób wałeczek o długości około 40 cm.
  10. Wałeczki zapleć w luźną chałkę i ułóż na płaskiej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Odstaw w ciepłe miejsce.
  12. Z mąki, cukru i masła zagnieć w palcach kruszonkę.
  13. Gdy chałka wyrośnie, posmaruj ją roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
  14. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Podaj po przestudzeniu.

Zobacz też kilka pomysłów na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)