Cukinia w sosie holenderskim - przepis

Cukinia z mozzarellą Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Bardzo prosty przepis na naprawdę pyszne danie!
/ 03.07.2018 12:32
Cukinia z mozzarellą Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie 30 min
Porcja ok. 360 kcal



Przepis na 4 porcje:
  • 1 kg małych cukinii
  • 15 dag masła
  • 4 żółtka
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 125 ml bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)
  • łyżka soku z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cukinie umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie ostrym nożem przytnij ich końce.
  2. Na sos: zagotuj w rondelku wino z bulionem. Ostudź, wymieszaj z żółtkami. Następnie naczynie wstaw do większego garnka z gorącą wodą. Ubijaj sos na parze, aż zgęstnieje, dodając stopniowo po kawałku masło. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i świeżo zmieloną gałką muszkatołową. Trzymaj w cieple.
  3. Przygotowane cukinie włóż do osolonego wrzątku. Ugotuj al dente 8–10 minut, w zależności od ich wielkości. Osącz na sicie, ułóż na talerzu i podawaj z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA