Cukinia w sosie

Faszerowana cukinia w aromatycznym sosie.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Cukinia w sosie
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 580 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • cukinia
  • cebula
  • olej
  • 20 dag mielonego mięsa
  • 5 dag ryżu
  • 150 ml bulionu
  • pomidor
  • po łyżce masła i mąki
  • szklanka mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Tarta z kurczakiem i warzywami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na cukinię w sosie!

  1. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na połowę.
  2. Łyżeczką wydrąż z jej środka miąższ z nasionkami.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, zrumień na 2 łyżkach oleju.
  4. Dodaj mięso, przesmaż, mieszając.
  5. Dodaj ryż, podlej bulionem, duś ok. 10 min, dopraw.
  6. Przygotowanym farszem napełnij połówki cukinii.
  7. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu.
  8. Na patelni rozgrzej masło, wsyp mąkę, chwilę przesmaż, mieszając.
  9. Rozprowadź mlekiem, gotuj, aż zgęstnieje.
  10. Dopraw gałką, solą i pieprzem.
  11. Sosem polej cukinie, połóż na nich kawałki pomidora.
  12. Przykryj, piecz ok. 30 min w temperaturze 200 stopni C.

Zobacz inne pomysły na cukinię:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: cukinia
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/6 miesięcy temu
Zrobiłam dziś na obiad -przepis dodaję do mojej kolekcji wypróbowanych i wartych ponownego przyrządzenia ;)
/rok temu
cukinia w sosie jest pyyyyyyyyyyyycha~!!!!!