Chrupiące krążki cebulowe

Szybka przekąska - domowy odpowiednik czipsów!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 25 min
Ilość kalorii: 290 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 duże cebule
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • ok. 1,5 szklanki mleka
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
Przygotowanie:
1. Cebule obierz, pokrój w poprzek łusek na plastry o grubości ok. 1/2 cm.
2. Porozdzielaj na pojedyncze pierścienie, oprósz solą i mąką.
3. Pozostałą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, solą, jajkami i mlekiem.
4. Otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
5. W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej olej.
6. Krążki cebuli zanurzaj w cieście, poczekaj, aż ocieknie nadmiar ciasta i kładź je na gorący olej.
7. Smaż na złoty kolor.
8. Wyjmij łyżką cedzakową, ułóż na papierowych ręcznikach, by usunąć nadmiar tłuszczu.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)