Chlebek grecki

Z mąki kukurydzianej, żytniej i pszennej razowej!

Weronika Kwaśniak / 6 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Chlebek grecki
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag mąki pszennej razowej
  • 12 dag mąki żytniej
  • 4 dag mąki kukurydzianej
  • 225 ml wody
  • 1,5 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka miodu
  • łyżka oliwy
Walijski chlebek z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na chlebek grecki!

  1. Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj oliwę i miód.
  2. Wsyp wymieszane mąki i sól.
  3. Składniki wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stół posmarowany olejem, jeszcze raz zagnieć.
  5. Uformuj z niego wałek i potnij na 18 części.
  6. Z każdego kawałka ciasta uformuj palucha i ułóż w formie, tak by paluchy dzieliły centymetrowe odstępy.
  7. Odstaw ponownie do wyrośnięcia.
  8. Wyrośnięty chlebek posmaruj odrobiną wody wymieszanej z roztrzepanym żółtkiem.
  9. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

A do chleba... zobacz przepisy na pyszne pasty:

Pasta z grochu - przepis
Pasty z serkiem wiejskim - przepis
Pasta z siemieniem lnianym - przepis
Jak zrobić jajeczną pastę do kanapek?
Brokułowa pasta do kanapek - przepis
Pasta parówkowa na kanapki - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)