Chlebek dyniowy

Koniecznie wypróbuj!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Chlebek dyniowy
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 35 dag mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 10 dag miąższu dyni (zmiksowanego np. w blenderze)
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 5 dag pestek z dyni
Placki z dyni z przyprawami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić chleb z dyni!

  1. Przygotuj rozczyn: w miseczce wymieszaj drożdże, cukier, łyżkę mąki i odrobinę mleka.
  2. Odstaw do wyrośnięcia.
  3. W dużej misce wymieszaj pozostałą mąkę, jajka, mleko, miąższ z dyni, sól, gałkę i wyrośnięty rozczyn.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Na koniec dodaj oliwę i połowę pestek z dyni.
  6. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej o wymiarach 10 x 22 cm i odstaw do wyrośnięcia.
  7. Z wierzchu posyp pozostałymi pestkami dyni.
  8. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz około 35 minut.

Zobacz inne przepisy z dynią:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)