Chleb na zakwasie

Kupowane pieczywo nie może się równać z domowym chlebem na zakwasie!

Weronika Kwaśniak /
DRUKUJ PRZEPIS
Chleb na zakwasie
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 15 dag mąki pszennej
  • 160 g mąki żytniej
  • 500 ml wody
  • 1/3 szklanki otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego
  • łyżeczka soli
  • 10 dag zakwasu żytniego
Walijski chlebek z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na chleb na zakwasie! Jeśli chcesz, możesz go również wzbogacić dodatkiem pestek słonecznika. Takie pieczywo jest naprawdę bogate w błonnik!

Jak zrobić zakwas żytni do chleba?

  • Dzień 1. W słoju wymieszaj 1/4 szklanki wody i 1/4 szklanki mąki żytniej razowej. Przykryj słoik gazą lub ściereczką, która dobrze przepuszcza powietrze. Odstaw w ciepłe miejsce (nie może być ono zbyt gorące).
  • Dzień 2. Do zakwasu żytniego dodaj 1/4 szklanki wody i 1/4 szklanki mąki żytniej razowej. Odstaw ponownie w ciepłe miejsce.
  • Dzień 3. Powtórz czynności z poprzedniego dnia.
  • Dzień 4. Ponownie powtórz te same czynności. Po odstawieniu na 12 godzin zakwas jest gotowy.

O plusach i minusach ciemnego pieczywa

Przepis na chleb na zakwasie:

  1. W rondelku wymieszaj wodę z zakwasem.
  2. W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki: mąkę żytnią i pszenną, płatki owsiane, siemię lniane, otręby, sól i pestki słonecznika.

Czy sklepowe pieczywo mrożone jest zdrowe?

  1. Do masy dodaj wodę z zakwasem i dokładnie wymieszaj.
  2. Foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
  3. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 8-10 godzin, aby wyrosło.
  4. Lekko wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp np. sezamem lub pestkami słonecznika.
  5. Wstaw do zimnego piekarnika, piecz w 200 stopniach C przez 70 minut.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)