Chleb gryczany z sezamem

Smakowite pieczywo!

Weronika Kwaśniak / 9 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Chleb gryczany z sezamem
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 15 dag mąki gryczanej
  • 15 dag mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1,5 dag drożdży
  • 4 łyżki sezamu
  • jajko do posmarowania
Walijski chlebek z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na chleb gryczany!

  1. Drożdże rozpuść w letnim mleku.
  2. Siemię zalej niepełną szklanką gorącej wody i odstaw.
  3. Do miski miksera wsyp mąki, sól, połowę sezamu.
  4. Dodaj siemię i drożdże.
  5. Wszystko wymieszaj mikserem.
  6. Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem foremki keksowej o wymiarach około 23 cm i odstaw przykryte ściereczką.
  7. Podrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp resztą sezamu.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
  9. Piecz 40 minut.

Zobacz więcej przepisów na pieczywo:

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo - 7 pomysłów
Bułeczki tymiankowo-oliwkowe
Bułeczki z pieczarkami i mięsem

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)