Chleb dyniowy

Chrupiąca skórka i wspaniały aromat!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Chleb dyniowy
serwis prasowy Jan Niezbędny
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mąki (najlepiej chlebowej)
  • 3 dag drożdży
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 25 dag miąższu z dyni
  • foremka do ciast i pasztetów
Placki z dyni z przyprawami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na chleb dyniowy!

  1. Wydrąż miąższ z dyni i rozdrobnij na mniejsze kawałki. Dzięki temu jej aromat zostanie równomiernie rozprowadzony po całym cieście.
  2. Następnie w letnim mleku rozpuść cukier i dodaj drożdże.
  3. Mieszankę odstaw do wyrośnięcia na kilka minut.
  4. W tym czasie do przesianej mąki chlebowej dodaj drobną sól, miąższ z dyni, olej i w końcu także wyrośnięte drożdże.
  5. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.
  6. Przełóż je do foremki. Następnie odstaw ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  7. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  8. Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika na około 30 minut.
  9. Przed upływem tego czasu nie otwieraj piekarnika, by chleb nie opadł.
  10. Kiedy skórka chleba już się zrumieni i nabierze apetycznego, pomarańczowego koloru, patyczkiem sprawdź, czy ciasto jest suche w środku. Jeśli tak, możesz wyciągnąć chlebek z piekarnika.
Materiały prasowe, Jan Niezbędny

Zobacz inne przepisy na dania z dynią:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
A do tego chleba to surowa dynia idzie czy upieczona?