Składniki na 6 porcji carpaccio z łososia:
- 50 dag świeżego filetu z łososia (kawałek podłużny ze skórą)
Na marynatę:
- 4 dag cukru
- 4 dag soli
- 4 łyżki drobno posiekanego koperku
- mielony biały pieprz
Dodatki do carpaccio:
- 1 ogórek
- sok z cytryny
- dobra oliwa z pierwszego tłoczenia
- ziarenka czerwonego pieprzu
Sposób wykonania carpaccio z łososia:
- Filet oczyść z łusek, opłucz, osusz.
- Wymieszaj sól, cukier i sporą szczyptę białego pieprzu. Natrzyj rybę.
- Zostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Posyp posiekanym koperkiem.
- Zawiń w folię spożywczą. Ułóż płasko na głębokim półmisku, obciąż deseczką. Wstaw do lodówki na dobę.
- Po tym czasie osącz z soku i ponownie wstaw do lodówki na 24 godziny.
- Zamarynowany filet wyjmij z lodówki, pokrój ostrym nożem w cienkie plasterki, odcinając je od skóry.
- Połowę skrop sokiem z cytryny, resztę – oliwą.
- Plasterki łososia ułóż na talerzu, przekładając je cienkimi plasterkami ogórka.
- Udekoruj ziarenkami czerwonego pieprzu i ewentualnie cząstkami cytryny.