POLECAMY

Wyrafinowana przystawka rodem z Włoch - sprawdź nasze przepisy na carpaccio

Carpaccio to wykwintna przystawka, która zasmakuje każdemu smakoszowi surowego mięsa – sprawdź nasze przepisy!

/ 6 miesięcy temu
Wyrafinowana przystawka rodem z Włoch - sprawdź nasze przepisy na carpaccio fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Carpaccio wywodzące się z Włoch jest ciekawą propozycją przystawki, którą możemy przygotować z surowego mięsa, ryby lub warzyw! Różnorodność dodatków ogranicza jedynie nasza wyobraźnia – olej truflowy, pokruszone orzechy włoskie lub ocet balsamiczny – to jedne z nielicznych. Carpaccio wołowe, carpaccio z kaczki lub z buraka zyskało popularność wśród wielu smakoszy – sprawdź nasze przepisy!

Carpaccio wołowe: przepis

Oto składniki na carpaccio wołowe:

  • 300 gram polędwicy wołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki orzechów pini
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • garść startego parmezanu
  • cytryna

Jak zrobić carpaccio wołowe?

Związujemy ciasno wołowinę w spożywczy worek foliowy i zamrażamy przez 30 minut. Następnie kroimy wołowinę na bardzo cienkie plastry tak, aby nie rozerwać ich delikatnej tekstury. Rozwałkowujemy na jeszcze cieńsze kawałki. Układamy na talerzu i skrapiamy oliwą z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem i pokruszonymi orzechami. Dokładamy parmezan i szczypiorek. Tak przygotowane carpaccio serwujemy z ćwiartkami cytryny lub limonki według uznania.

Carpaccio z kaczki: przepis

Oto składniki na carpaccio z kaczki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 gwiazdki anyżu
  • cynamon
  • łyżeczka nasion kolendry
  • 400 gram soli peklowanej
  • 400 gram brązowego cukru
  • 2 gruszki pokrojone w cienkie plastry

Jak zrobić carpaccio z kaczki?

Anyż, cynamon i nasiona kolendry dokładnie utrzyj w moździerzu na gładki pył. W misce wymieszaj przygotowaną mieszankę z solą i cukrem. Nacieramy piersi z kaczki marynatą i dokładnie zawijamy spożywczym workiem foliowym. Przekładamy kaczkę do lodówki i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie opłukujemy mieszankę wodą i osuszamy pierś z kaczki ręcznikiem papierowym. Kroimy ją za pomocą ostrego noża na cienkie plastry. Tak przygotowane carpaccio serwujemy z cienkimi plastrami gruszki.

Carpaccio z buraka: przepis          

Oto składniki na carpaccio z buraka:

  • 2 duże buraki
  • garść rukoli
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 100 gram winogron bezpestkowych
  • sok z cytryny
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić carpaccio z buraka?

Buraki wraz ze skórką zanurzamy w garnku z zimną wodą. Gotujemy przez godzinę do miękkości. Następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na cienkie plasterki za pomocą mandoliny lub za pomocą ostrego noża. W misce mieszamy rukolę, szczypiorek i koperek. Kawałki buraka układamy na talerzu i dekorujemy połówkami winogron. Skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i układamy na wierzch zioła i posiekane orzechy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowane carpaccio idealnie komponuje się z octem balsamicznym.

Zobacz inne przepisy na przekąski

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)