Camembert z rodzynkami - przepis na ser pleśniowy z bakaliami

Smak przekąski wzbogacają też figi i rukola!
Weronika Kwaśniak / 20.01.2016 06:59
DRUKUJ PRZEPIS
Camembert z rodzynkami - przepis na ser pleśniowy z bakaliami fot. serwis prasowy Bakalland
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 sery typu camembert
  • 100 g rodzynki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 g soku jabłkowego
  • cytryna
  • garść rukoli
  • 2 figi
  • pieprz czarny
Przygotowanie:

Zobacz przepis na camembert z rodzynkami autorstwa Andrzeja Polana!

  1. Przygotuj karmel: na patelni rozpuść cukier, delikatnie poruszając co jakiś czas patelnią.
  2. Pamiętaj, aby nie mieszać karmelu, ponieważ bardzo mocno przywiera do łyżki.
  3. Do powstałego karmelu dodaj sok jabłkowy, sok wyciśnięty z cytryny i rodzynki.
  4. Całość wymieszaj i pozostaw do delikatnego odparowania.
  5. Do powstałego sosu dodaj pokrojone w ćwiartki figi i dopraw pieprzem.
  6. Z sera camembert zetnij wierzch (nie będzie już potrzebny) i tak przygotowane krążki połóż na żeliwnej patelni lub w naczyniu przeznaczonym do zapiekania.
  7. Podgrzej w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 10 minut, aż ser stanie się delikatnie płynny.
  8. Rozpuszczony ser polej sosem rodzynkowym, posyp czarnym pieprzem i udekoruj rukolą.
Materiały prasowe, Bakalland

Zobacz więcej efektownych przekąsek:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA