Camembert w karmelu

Camembert to delikatny ser pleśniowy, który można jeść na zimno lub na ciepło. Sprawdź przepis na camembert w karmelu.

DRUKUJ PRZEPIS
Camembert w karmelu
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 20 min
Ilość kalorii: 390 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 okrągłe serki camembert (po ok. 15 dag)
  • 20 dag cukru
  • sok z cytryny
  • 10 dag orzechów laskowych
Zdrowe przekąski: TOP 9 według Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Połowę orzechów grubo posiekaj, resztę zostaw w całości. Wszystkie lekko upraż na suchej patelni.
  2. Na patelnię o grubym dnie wsyp cukier. Skrop go 3–4 łyżkami wody i sokiem z cytryny. Ogrzewaj, nie mieszając. Gdy miejscami zacznie zmieniać kolor na złoty, poruszaj patelnią, aż cały roztopi się na złoty karmel. Patelnię zdejmij z ognia. Karmel ostudź. Serki ułóż na wyłożonej pergaminem blasze. Piecz ok. 10 minut.
  3. Serki ułóż na talerzu. Wierzch ostrożnie polej karmelem i posyp orzechami. Odstaw na kilka minut, aby karmel zastygł i był chrupiący, a serki pozostały gorące i roztopione w środku.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)