Bułeczki z fetą i pomidorami

Bułeczki z fetą i pomidorami to dobry pmysł na pożywną przekąskę! Sprawdź nasz przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Bułeczki z fetą i pomidorami
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 10 dag masła
  • 10 dag żółtego sera (wg upodobań łagodnego lub ostrego)
  • 6 suszonych pomidorów (mogą być w oliwie)
  • 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 15 dag twardej fety
  • jajko
Jogurtowe pierożki z nadzieniem serowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i tymianek. Dodać masło, posiekać. Następnie dołożyć starty, żółty ser, posiekane, suszone pomidory oraz śmietanę. Zagnieść dość zwarte ciasto. Podzielić je na 8 równych części. Kawałki ciasta lekko spłaszczyć, nadziać pokrojoną w kostkę fetą i uformować z nich kuliste bułeczki.
  2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w niej bułeczki, tak by tworzyły kwiatek. Bułeczki posmarować jajkiem rozmieszanym z małą ilością wody. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec ok. 30 min.
  3. Po upieczeniu odrywać je od siebie i podawać np. z masłem albo maczane w aromatycznej oliwie.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)