Bruschetta z kurkami Magdy Gessler

Włoski przepis z polskim twistem

DRUKUJ PRZEPIS
Bruschetta z kurkami Magdy Gessler
Shutterstock.com
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • ciabata 1
  • 
pomidory malinowe 4 duże

  • rukola 200 g
  • 
tymianek świeży 8 gałązek
  • 
oscypek 100 g

  • czosnek 2 duże ząbki

  • oliwa z oliwek 4 łyżki

  • sól, pieprz do smaku
Sos grzybowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Pomidory umyć i pokroić w krostkę. Rukolę umyć i osuszyć. Czosnek obrać i przekroić na pół. Oscypek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kurki oczyścić i pokroić. Oberwać listki z tymianku.
  2. Rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić do niej gałązki tymianku i połowę listków, oczyszczone kurki i smażyć mieszając 5 minut. Posolić i popieprzyć do smaku. Przed podaniem wyjąć gałązki.
  3. Pokroić ciabatę na kromki i zgrilować je z obu stron lub podpiec w tosterze. Jeszcze ciepłe pocierać przekrojonym czosnkiem z obu stron. Wymieszać pomidory z rukolą, resztą oliwy i tymianku. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Na grzankach ułożyć sałatkę i grzyby. Oprószyć oscypkiem.

Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)