Boczniaki panierowane

Pyszna przekąska!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Boczniaki panierowane
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag dorodnych, nieuszkodzonych boczniaków
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • olej i masło
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Ciasto francuskie ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na boczniaki w panierce!

  1. Boczniaki opłucz krótko w zimnej wodzie, po czym osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, odetnij wystające, twarde ogonki.
  2. Oprósz lekko solą i czarnym pieprzem.
  3. Panieruj w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
  4. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej z łyżką masła, smaż boczniaki z obu stron na złoty kolor.
  5. Po usmażeniu każdej partii wycieraj papierowym ręcznikiem patelnię z resztek tartej bułki (jeśli się przypalą, zepsują smak kolejnych grzybów).
  6. Boczniaki podawaj z ziemniakami z wody, ulubionymi surówkami, ewentualnie pieczywem i ziarnistą musztardą lub żurawiną.
  7. Bułkę tartą warto wymieszać z przyprawą 5 smaków, curry lub kurkumą - za każdym razem uzyskamy nowy wariant potrawy.

Zobacz też nasze pomysły na szparagi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)