Bistro Masz Gulasz i Restauracja gruzińska Gaumarjos razem w Bistro Masz Gulasz

Bistro Masz Gulasz i Restauracja gruzińska Gaumarjos razem w Bistro Masz Gulasz fot. mat. prasowe/Kolaż Polki.pl
20 maja swoje podwoje oficjalnie otworzy ogródek restauracji Masz Gulasz i to w szczególnym, bo gruzińskim nastroju.
21.05.2013 13:25
Bistro Masz Gulasz i Restauracja gruzińska Gaumarjos razem w Bistro Masz Gulasz fot. mat. prasowe/Kolaż Polki.pl

Bywa tak, że telewizyjne Kuchenne Rewolucje mają swoją kontynuację w życiu. Gdy Magda Gessler zmieniała warszawską restaurację gruzińską Gaumarjos, nie przypuszczała zapewne, że spotkanie z Lianą  Gamcemlidze przerodzi się w prawdziwie polsko-gruzińską przyjaźń z… chaczapuri w tle.

Ogródek restauracji Masz Gulasz w spokojnej, eleganckiej części ulicy Pięknej, tuż przy Placu Konstytucji ma wyjątkowy charakter. Gwarantuje spokój i chwile wytchnienia, mimo że usytuowany jest w samym sercu miasta. Tutaj można odpocząć od zgiełku codzienności, wyciszyć się. Ogródek ma już swoich wiernych fanów, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez odpoczynku przy lekkim, aromatycznym gulaszu i lampce wina w otoczeniu kolorowych donic z ziołami i tujami. I właśnie dla stałych bywalców, ale też dla tych, którzy jeszcze do bistro Masz Gulasz nie dotarli przygotowaliśmy wyjątkową niespodziankę!

Od 20 maja zapraszamy na dania kuchni gruzińskiej przygotowane przez Lianę Gamcemlidze i kucharzy z restauracji Gaumarjos serwowane od poniedziałku do piątku od godziny 17.00, a w weekendy przez cały dzień!

Do dań  kuchni gruzińskiej idealnie komponują się doskonałe austriackie i gruzińskie wina. Kuchnia gruzińska szczyci się bogactwem smaków i aromatów. Na gruzińskim stole królują przystawki: roladki z bakłażana z pastą orzechową i pestkami granatu, Adżapsandal – rodzaj leczo bakłażany, pomidory, cukinia, cebula, papryka i kolendra czy Tolma – gołąbki w liściach winogron z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Nie może zabraknąć jagnięciny – w wielu odsłonach: Lulakebab – kotlecików z mięsa mielonego, Czanachi – jagnięciny w warzywach czy doskonałego szaszłyka Mcwadi. Prawdziwymi „gwiazdami” kuchni gruzińskiej są: Chaczapuri – okrągły placek z ciasta drożdżowego nadziewany serem (nazywany często "gruzińską pizzą") oraz Chinkali – soczyste ręcznie robione pierożki z rosołkiem w środku.

Podstawą kuchni gruzińskiej są słynne toasty, które pije się do dna ze specjalnych rogów. Gruziński toast jest sztuką w pełni tego słowa znaczeniu, może być opowieścią, wspomnieniem, anegdotą, najczęściej z morałem. Często zmusza do refleksji lub rozbawia. Wznieśmy zatem toast za polsko – gruzińskie gotowanie!

Zapraszamy od 20 maja – Bistro Masz Gulasz, ul. Piękna 15, Warszawa