Biała kiełbasa pieczona z jabłkami - przepis

Pieczona biała kiełbasa to dobry pomysł na obiad lub danie na przyjęcie.
/ 19.02.2010 16:12
DRUKUJ PRZEPIS
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 8 kawałków białej kiełbasy po około 15 dag każdy
  • 4 duże cebule
  • 3–4 jabłka o zwartym miąższu (najlepiej Gala)
  • listek laurowy
  • po 2–3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • szklanka czerwonego półsłodkiego wina
  • olej
  • mielony kminek
  • majeranek
  • ostra papryka mielona
  • cukier
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Obierz cebulę. Pokrój w półplasterki. Zeszklij na oleju. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem, 1/2 łyżeczki cukru i ostrą papryką. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

2. Do cebuli dodaj listek laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Lekko przemieszaj. Na cebuli ułóż kawałki białej kiełbasy. Posmaruj je olejem. Całość zalej czerwonym winem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 st.

3. Jabłka umyj, osusz. Pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Następnie potnij ćwiartki jabłek wzdłuż na pół.  Dodaj do kiełbasy. Oprósz majerankiem i kminkiem oraz odrobiną soli. Razem piecz jeszcze około 10 minut.

4. Upieczoną kiełbasę podawaj z pieczywem. Jako dodatek serwuj ćwikłę, chrzan, musztardę i żurawinę ze słoika.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA