Babka ziemniaczana z pieczarkami

Z dodatkiem boczku!

Weronika Kwaśniak / 9 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Babka ziemniaczana z pieczarkami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 20 dag pieczarek
  • kilka plasterków boczku
  • czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
  • jajko
  • cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Zupa pieczarkowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na babkę ziemniaczaną z pieczarkami!

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj, pognieć na puree.
  2. Wbij do niego jajko, dodaj posiekaną natkę i przyprawy.
  3. Wymieszaj całość widelcem.
  4. Pieczarki pokrój na kawałki, cebulę posiekaj, wrzuć wszystko na rozgrzany tłuszcz i podsmaż, aż pieczarki się przyrumienią.
  5. Niewielką formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Na dnie ułóż plastry boczku, następnie połowę porcji masy ziemniaczanej, pieczarki i znów porcję ziemniaków.
  7. Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na mniej więcej 20 minut.
  8. Podawaj na gorąco.

Zobacz więcej pomysłów na dania z ziemniaków:

Co zrobić z młodych ziemniaków - 7 pomysłów
Jak zrobić puree ziemniaczane?
Zapiekanka szpinakowa z ziemniakami
Zapiekanka chłopska
Placki Rosti

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)