Arystokracja na talerzu

Ta prezencja, ta kruchość, te maniery (zawsze elegancko powiązane w pęczki). Nawet dostępne na każdym straganie, szparagi pozostają arystokracją wśród warzyw.
/ 20.06.2007 09:08
Warzywo bardzo subtelne w smaku. Zachwyca wyrafinowane podniebienia już od czasów antycznych. Nie dość, że zdrowe, dietetyczne, ma także moc afrodyzjaku. Szparagi białe lub zielone muszą być kruche i chrupiące. Dlatego trzeba je gotować niezwykle ostrożnie, związane w zgrabne wiązki, najlepiej na parze. Delikatne pod każdą postacią: w sałatce czy w zapiekance, z makaronem, ryżem czy ciastem francuskim. Świetnie zgadzają się z rybą i owocami morza, z jajkiem, serem i szynką. Umieją się znaleźć pod gorącym beszamelem. Czasem wystarczy im tylko zrumienione masełko. Można je jeść na pęczki! Korzystajmy z ich towarzystwa. Póki sezon trwa.





KREM ZE SZPARAGÓW

1-2 pęczki szparagów białych,
1-2 pęczki szparagów zielonych,
włoszczyzna z młodych warzyw,
250-350 ml śmietanki 36%,
1-2 żółtka,
1-2 łyżki mąki,
sól i pieprz do smaku

Szparagi umyć, obrać, odciąć zdrewniałe części, przekroić wzdłuż. Włoszczyznę oczyścić i pokroić, ugotować z niej esencjonalny, niezbyt ciemny wywar. Doprawić solą, ewentualnie białym pieprzem. Wywar przecedzić i podzielić na dwie części: do jednej dodać białe szparagi, do drugiej zielone. Gotować na małym ogniu, aż szparagi będą bardzo miękkie. Każdy wywar zmiksować osobno i przecedzić przez gęste sito. Krem biały zagęścić śmietanką z żółtkiem, zielony śmietanką z mąką. Dwa rodzaje kremu wlać do jednego naczynia tworząc dekoracyjny wzór. Udekorować końcówkami zblanszowanych szparagów.



KOMPOZYCJA ZE SZPARAGÓW

1-2 pęczki szparagów zielonych,
1-2 pęczki szparagów białych,
kilka plastrów szynki parmeńskiej,
oliwa z oliwek,
masło,
150 ml śmietanki 36%,
żółtko,
tarty parmezan,
sól, pieprz do smaku,
do dekoracji:
kilka sztuk karczochów świeżych lub z zalewy

Kompozycja składa się ze szparagów przygotowanych na trzy sposoby.
Szparagi w szynce parmeńskiej
Część zielonych szparagów zblanszować, każdą łodyżkę owinąć cienkim plastrem szynki parmeńskiej. Smażyć na teflonowej patelni w rozgrzanej oliwie.
Szparagi z wody
Część szparagów białych i zielonych ugotować al dente, odcedzić, polać rozpuszczonym masłem (naczynie, w którym rozpuszczamy masło, dobrze jest przetrzeć ząbkiem czosnku). Można posypać jajkiem ugotowanym na twardo, startym na drobnej tarce.
Szparagi zapiekane
Szparagi umyć i obrać. Część białych szparagów zblanszować, ułożyć na blasze. Ubić śmietankę, delikatnie połączyć z żółtkiem. Dodać pół garści tartego parmezanu, doprawić białym pieprzem. Krem wyłożyć na szparagi i zapiec na złoty kolor w mocno rozgrzanym piekarniku.
Dekoracja. Karczochy oczyścić lub odcedzić z zalewy. Polać oliwą i usmażyć na grillu.



CARPACCIO Z MIECZNIKA ZE SZPARAGAMI

500 g fileta z miecznika,
2 cytryny, 2 limonki,
400-500 ml oliwy z oliwek,
1/4 pęczka koperku, sól,
zielony mielony pieprz,
pęczek szparagów

Rybę oczyścić; z cytryn i limonek wycisnąć sok, zmiksować z oliwą do konsystencji emulsji, doprawić solą i pieprzem. Marynata powinna być dosyć kwaśna. Zalać nią rybę, tak by cała była przykryta, dołożyć kilka gałązek koperku. Wstawić do lodówki na 24-48 godzin. Rybę pokroić na bardzo cienkie plastry i ułożyć na talerzu. Szparagi umyć, obrać, usunąć zdrewniałe części. Główki pozostawić do dekoracji. Surowe szparagi pokroić wzdłuż w cienkie wstążki, skropić sokiem z limonki i cytryny. Doprawić solą i delikatnie wymieszać. Ułożyć na plastrach pokrojonej ryby, udekorować główkami zblanszowanych szparagów oraz skórką cytrynową. Całość doprawić oliwą.


TAGLILIONI ZE SZPARAGAMI W MORSKICH AROMATACH

200 g makaronu tagliolini,
2 krewetki black tiger (tylko mięso),
2 langustynki (tylko mięso), pomidor,
3 szparagi białe,
3 szparagi zielone, ząbek czosnku, 20-30 g masła,
50 ml wina białego wytrawnego,
sól, pieprz, świeża bazylia

Szparagi umyć, obrać, zblanszować. Pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, bardzo krótko obsmażyć pokrojone owoce morza, przełożyć do miseczki. Na tę samą patelnię wlać wino, włożyć pokrojony w plasterki czosnek oraz szparagi. Odparować wino, dodać masło, ewentualnie podlać odrobiną wody. Dodać owoce morza i pomidor obrany ze skórki, wydrążony i pokrojony w kostkę o boku około 7 mm; doprawić przyprawami i siekaną bazylią. Do sosu dodać ugotowany al dente, gorący makaron. Delikatnie wymieszać; podawać na ciepłym talerzu.


Tekst: Maria Tyniec
Przepisy: Katarzyna Likus
Stylizacja: Basia Dereń Marzec
Zdjęcia: Kuba Pajewski
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-30% na całą ofertę kosmetyków
-30% na całą ofertę kosmetyków
Rabat -30% na całą ofertę kosm... więcej»
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
+
-30% na całą ofertę kosmetyków
Online

Rabat -30% na całą ofertę kosmetyków marek Bielenda Professional i Supremelab, obowiązuje na www.bielenda.com. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 250 zł
-20% przy zakupach za min. 250 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 250 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
Tylko teraz! -30% na nową kolekcję
Tylko teraz! -30% na nową kolekcję
Skorzystaj z promocji -30% na... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY2024
Zobacz
+
Tylko teraz! -30% na nową kolekcję
Online
Stacjonarnie

Skorzystaj z promocji -30% na nową kolekcję przy zakupie minimum 2 sztuk w salonach i na www.esotiq.com. Promocja nie dotyczy produktów bazowych i kosmetyków. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY2024
Zobacz
-25% na wszystko
-25% na wszystko
Rabat 25% na całą ofertę MEFEM... więcej»
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
+
-25% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Odbierz rabat -20% na naszyjni... więcej»
Kod rabatowy:SZ20
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Odbierz rabat -20% na naszyjniki złote oraz -20% na bransoletki srebrne. Rabat nie łączy się z innymi. Oferta i szczegóły promocji dostępne w salonach stacjonarnych i na jubilerschubert.pl.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ20
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 499 zł
-20% przy zakupach za min. 499 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 499 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 499 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.falconeri.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
REKLAMA