Paluchy chlebowe z szynką parmeńską
Bez obaw - nie musisz wypiekać paluchów wg żadnego skomplikowanego, a zwłaszcza czasochłonnego przepisu! Paluchy, szynkę i szczypiorek dostaniesz w markecie o każdej porze roku, a więc skorzystaj z tego.
Plaster szynki owiń wokół palucha i przewiąż szczypiorkiem.
Kulki serowe z ziołami
Takie kulki przygotujesz z dowolnych składników – możesz np. wymieszać pokrojone gotowane jajko z twarożkiem i wędzonym łososiem, a następnie obtoczyć je w przyprawach – dzięki temu nie będą kleić się do rąk.
Wytrawne muffiny z szynką i serem
Taki przysmak przygotujesz i upieczesz naprawdę szybko. Przygotuj składniki (na 18 sztuk):
- 580 g mąki
- 210 g klarowanego masła
- 3 jajka
- 2,5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g szynki
- 230 g sera feta
- zioła suszone
- 0,5 szklanki tartego sera żółtego
Wymieszaj mąkę z ziołami i proszkiem do pieczenia. W rondelku połącz masło z jajkami i stopniowo dolewaj mleka tak, aby ciasto nie było zbyt rzadkie. Ser feta i szynkę pokrój w kosteczkę, wymieszaj z częścią mokrą i suchą. Przełóż do foremek wyłożonych papilotkami i posyp żółtym serem. Piecz przez około pół godziny w temperaturze 185 °C.
Zdjęcia: Fotolia
Zobacz także: Pomysły na przekąski do piwa