3 pyszne dipy do pieczonych ziemniaków lub frytek

Smak ziemniaków uda ci się podkreślić dzięki specjalnie dobranym do nich dipom. Spróbuj!

DRUKUJ PRZEPIS
3 pyszne dipy do pieczonych ziemniaków lub frytek
A. Rogalski
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Pomidorowy z bazylią:

  • 20 dag fety
  • 5 łyżek jogurtu
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • sól
  • pieprz

Ziołowy:

  • 10 dag mielonego twarogu
  • 10 dag sera pleśniowego
  • 10 dag jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki posiekanych mieszanych ziół (np. szczypiorku, koperku, natki pietruszki)
  • 2 ząbki czosnku, sól, pieprz

Rzodkiewkowy:

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 2 dymki
  • 10 dag czarnych oliwek
  • szklanka jogurtu
  • 3 fileciki anchois
  • łyżeczka kaparów sól
Sos grzybowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Dip pomidorowy:


Fetę zmiksuj z jogurtem. Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z fetą. Dodaj posiekaną bazylię. Dopraw czosnkiem, pieprzem i solą.

Dip ziołowy:


Twaróg zmiksuj z serem pleśniowym i jogurtem. Wymieszaj z posiekanymi ziołami. Dopraw czosnkiem, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem.

Dip rzodkiewkowy:


Rzodkiewki, dymkę i oliwki pokrój w kostkę, wymieszaj z jo gurtem. Dopraw posiekanymi anchois, kaparami i solą.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/11 miesięcy temu
jak mi się nie chce nic robić to zawsze podaję albo serek Bieluch czosnkowy albo Bieluch ziołowy; a jak mam ochotę na szykowanie to robię na bazie bieluch naturalnego lub jogtru naturalnego bardzo podobny do przepisu ziołowego
/2 lata temu
co moze byc zamiast rzotkiewki?