Parówki obierz z osłonek, cztery pokrój w drobną kostkę. Ogórka obierz ze skóry, pokrój w drobną kostkę. Pomidora również pokrój w drobną kostkę.
Pozostawione w całości parówki ponacinaj wzdłuż. W ten sposób utworzą się „nogi ośmiornicy” (patrz na zdjęciu).
Serek wymieszaj z musztardą, koperkiem, pokrojonymi parówkami, ogórkiem i pomidorem. Dopraw solą i pieprzem, ułóż na talerzykach. Na wierzchu każdej porcji „posadź” ośmiorniczkę.
Muchomorki:
Przyrządź sałatkę z twarożku i warzyw (z jednym pomidorem) jak w wersji z ośmiorniczką. Rozłóż na czterech talerzykach.
Jajka obierz ze skorupek, pościnaj czubki z obu stron, żeby stabilnie stały i utrzymały pomidorowe kapelusze.
Pozstałe dwa pomidory umyj, osusz i przekrój na połówki. Na każdej porcji sałatki ustaw jajko, na wierzch połóż połówkę pomidora. Z majonezu zrób na nim kropki.