Rogaliki półfrancuskie - przepis składniki i przygotowanie

Jako nadzienie użyj marmolady lub np. bakalii!
Weronika Kwaśniak / 10.02.2016 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Rogaliki półfrancuskie - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • szczypta soli
  • 5 dag cukru
  • 2 dag drożdży
  • jajko
  • 300 ml mleka
  • 25 dag masła
  • twarda marmolada
Przygotowanie:

Zobacz przepis na rogaliki półfrancuskie!

  1. Mąkę przesiej, zrób dołek w mące, wsyp cukier i sól, dodaj pół roztrzepanego jajka, mleko i drożdże roztarte w niewielkiej ilości letniej wody.
  2. Wszystko wymieszaj i zagnieć zwarte ciasto.
  3. Przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na stół posypany mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
  5. Na połowie ciasta rozprowadź równomiernie miękkie masło.
  6. Ciasto z tłuszczem przykryj drugą połową ciasta i sklej brzegi.  
  7. Za pomocą wałka lub dłoni rozprowadź delikatnie ciasto tak, aby jego grubość znacznie się zmniejszyła.
  8. Ciasto złóż na pół i ponownie rozwałkuj.
  9. Czynność powtórz kilkakrotnie, aby ciasto było gładkie i dało się cienko rozwałkować.
  10. Następnie pokrój na trójkąty o boku około 15 cm, posmaruj marmoladą i zwiń w rogaliki.
  11. Rogaliki przełóż na blachę, wyłożoną pergaminem.
  12. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  13. Wyrośnięte posmaruj resztą jajka roztrzepanego z odrobiną wody i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  14. Piecz około 12 minut w temperaturze 220 stopni C.

Zobacz więcej smakowitych przepisów:

Jak zrobić chałkę drożdżową?
Domowe drożdżówki - przepis
Rolada waflowa z bananem - przepis
Drożdżówki z serem - przepis na domowe bułeczki
Rożki z ciasta francuskiego z serem - przepis
Jak zrobić muffinki czekoladowe?

DRUKUJ PRZEPIS