Cebularze - przepis składniki i przygotowanie

Smakowite bułeczki z cebulą!
Weronika Kwaśniak / 03.03.2015 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Cebularze - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 230 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 4 cebule
  • 2 łyżki maku
  • żółtko
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na cebularze!

  1. Drożdże rozetrzyj z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki.
  2. Odstaw do wyrośnięcia.
  3. Do rozczynu dodaj pozostałą mąkę, sól (łyżeczkę) i 2 łyżki oleju.
  4. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
  5. Oprósz je mąką, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  6. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę, zeszklij na pozostałym oleju.
  7. Posyp łyżeczką cukru, chwilę przesmaż, dopraw solą i pieprzem.
  8. Ciasto podziel na 10 porcji, formuj z nich placki.
  9. Na każdym połóż trochę cebuli, posyp makiem.
  10. Bułeczki ułóż na blasze, odstaw do wyrośnięcia.
  11. Posmaruj żółtkiem, piecz 30 minut w temperaturze 190 stopni C.

Zobacz inne przepisy na przekąski:

DRUKUJ PRZEPIS