Zamiast peklować można suszyć

Suszenie to jedna z najstarszych metod przechowywania owoców i warzyw. To również najstarszy sposób zachowywania produktów. Dzięki odparowaniu wody powstaje środowisko nieprzyjazne rozwojowi drobnoustrojów i bakterii.

fot. Nieznane

Świeże owoce zawierają 80-95% wody, w dobrze przygotowanym suszu ilość wody spada do 20%.  W trakcie suszenia rozkładowi ulega witamina C, dlatego nie suszy się porzeczek, truskawek i poziomek. Dobry susz można jedynie uzyskać ze świeżych, zdrowych i w pełni dojrzałych owoców.  Do suszenia nie nadają się owoce obite, popękane, nadgniłe. To samo dotyczy też warzyw.

W warunkach domowych najlepiej suszyć na dwa sposoby:

  1. w słońcu – możliwe tylko od lipca do września,
  2. suszenie nad grzejnikiem lub w piekarniku.

Najczęściej suszy się grzyby, jagody, gruszki, śliwki, morele, wiśnie i grzyby, rzadziej maliny. Suszymy też zielone liście kopru, pietruszki, selera, czasem też suszy się strąki fasoli szparagowej, cebulę, zielony groszek, korzenie marchwi, selera, pietruszki.

Przed suszeniem owoce i warzywa należy umyć dokładnie i oczyścić.  W całości suszymy śliwki, wiśnie, morele, nie rozdrabnia się też do suszenia ziół (dopiero po ususzeniu). Rozdrabniamy jabłka, gruszki, korzenie warzyw, większe grzyby. Przed suszeniem blanszujemy jabłka, śliwki, morele, gruszki, marchew, groszek, korzeń pietruszki, selery korzeniowe czy fasolę szparagową. Zapobiegnie to ciemnieniu miąższu.

Zobacz także: Jak przechowywać przetwory?

Suszenie w słońcu najlepiej na sitach, lub gazie wyłożonej słomą (nie może dotykać podłoża), na południowych ekspozycjach. Można też porobić owocowe „szaszłyki” na drutach lub sznurkach (kawałki nie za blisko siebie) i suszyć w ten sposób. Owoce osłaniamy czystą gazą, aby chronić je przed kurzem. Na sznurkach możemy też suszyć owoce w domu, jeśli nie ma w nim dużej wilgoci.

Suszenie w piekarniku – w temp. 50 st.: zostawiamy uchylone drzwiczki i suszymy owoce do momentu, gdy staną się pomarszczone. Przewracamy je na drugą stronę.

Ususzone owoce i warzywa przechowujemy w blaszanych puszkach ze szczelnymi pokrywkami. Duże ilości suszu można przechowywać w skrzyniach wyłożonych pergaminem, a od wierzchu przykrytych papierem – takie skrzynie trzeba szczelnie zakleić taśmą. Można też susz przechowywać w pudłach i słojach. Wszystko koniecznie w pomieszczeniach suchych! Susz powinien być szczelnie ugnieciony. Z 1 kg owoców uzyskujemy ok. 10-15 dkg suszu.

Polecamy: Co zrobić z pomarszczonymi jabłkami?

Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
SKOMENTUJ (4)
KOMENTARZE (4)
POKAŻ KOMENTARZE (4)