Poznaj ich smak i zalety
- Mniszek lekarski (mlecz) – pobudza przemianę materii, odtruwa i wzmacnia organizm. W krajach romańskich jego młode, gorzkawe liście dodaje się do surówek.
- Pokrzywa – działa oczyszczająco i wzmacniająco, poprawia ukrwienie i apetyt, obniża poziom cukru we krwi. Młode liście mają korzenno-gorzkawy smak. Sparzone dodaje się do surówek, zup, omletów, farszów.
- Szczaw – wzmacnia organizm, nie powinny go jeść osoby ze skłonnością do kamicy nerkowej. Jego lekko kwaśne liście dodaje się do sałatek, sosów i zup. Dobrze jest łączyć go z nabiałem.
Sałatka z mleczem
Ugotowany ziemniak pokrój na plasterki, ułóż na liściach mlecza, posyp zrumienionym bekonem i szczypiorem, przypraw.
Zupa szczawiowa
Pokrojony szczaw wrzuć na 1 l wrzątku z rosołkiem i łyżką masła, gotuj 10 min, przypraw, dodaj śmietanę i gotowane jajko.
Ryż z pokrzywą
Młode listki pokrzywy opłucz, sparz wrzątkiem, posiekaj, dodaj do ryżu pod koniec gotowania, przypraw do smaku.