Wielkanocna Siesta z bakaliami

wiórki kokosowe, migdały, Siesta fot. serwis prasowy
Wielkanocne stoły kuszą aromatycznymi wypiekami i wybornymi daniami z mięsa. Bakalie Siesta dodane do świątecznych potraw wzbogacą menu i zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.
/ 09.03.2010 08:47
wiórki kokosowe, migdały, Siesta fot. serwis prasowy
Zwyczaj urozmaicania wielkanocnych wypieków bakaliami przywędrował do nas z Turcji. To właśnie tam gospodynie wzbogacały ciasteczka małymi, słodkimi dodatkami. Ta praktyka szybko przyjęła się także w naszym kraju. Na wielkanocnych stołach każdego roku królują słodkie ciasta z bakaliami. 

Najpopularniejszym wielkanocnym wypiekiem jest mazurek. Już w staropolskich przepisach odnajdziemy adnotację, że ciasto to musi mieć w składzie rodzynki, figi, czy daktyle. Dawniej każda szanująca się gospodyni posiadała kilkadziesiąt przepisów na mazurki, a na Wielkanoc piekła ich przynajmniej kilkanaście. 
 
Tradycyjnym polskim wypiekiem jest także babka wielkanocna. Dawniej upieczenie tego ciasta było pracochłonnie i zużywano do niego mnóstwo drogich składników. Dlatego też każdy zakalec witany był łzami gospodyni. Istotnym składnikiem wszystkich słodkich świątecznych wypieków były oczywiście bakalie. Dzisiaj wielkanocne babki możemy wzbogacać o dorodne Rodzynki sułtanki, Orzechy włoskie, czy Migdały słodkie Siesta.

Od niedawna bakalie mają coraz szersze zastosowanie. Używane są one nie tylko do wypieków ale także do sałatek, czy dań mięsnych. W te święta możemy delektować się smakiem szynki z Morelami suszonymi lub pieczeni wieprzowej ze Śliwkami suszonymi Siesta. Na wielkanocnych stołach pojawiają się również wykwintne i lekkostrawne sałatki. Z powodzeniem możemy do nich dodać Rodzynki Królewskie, Morele suszone, Słonecznik łuskany lub Pestki dyni Siesta.

Święta Wielkanocne to czas spędzany z najbliższymi  na wzajemnych odwiedzinach i rodzinnych spotkaniach. Warto zadbać o odpowiednie menu, którego wyjątkowym dodatkiem będą bakalie Siesta.

Redakcja poleca

REKLAMA