Fot. Fotolia
Wegańskie grillowanie
Zamiast mięsa można piec warzywa, ser, owoce, a nawet grzyby. "Dla mnie grillowanie to sposób nie tylko na przygotowanie posiłku, ale także dobra okazja do aktywnego spędzenia czasu na świeżym powietrzu. Oprócz grilla, zawsze zabieram ze sobą piłkę, badmintona czy rower" – mówi Marta Dymek.
– "Moje grillowe menu nie obejdzie się bez boczniaków. Przygotowuję je na wiele sposób – marynuję w piwie, nacieram sosem BBQ, smaruję ostrą musztardą lub zostawiam je na kilka godzin w sosie miodowo-musztardowym" – tłumaczy.
W ten sposób grzyby nie tylko wchłoną aromat przypraw, ale także odpowiednio przypieką się na grillu – zyskają chrupiącą skórkę i soczyste, aromatyczne wnętrze.
Oprócz boczniaków na ruszt wrzucam także zielone warzywa, takie jak jarmuż, botwina, pory, szparagi czy długie wąsy szczypioru. Wszystkie są niezwykle delikatne, więc wystarczy grillować je przez kilka minut.
Grillowane warzywa można podać z ostrą salsą z papryczek chili, domową pastą curry, śliwkowym sosem BBQ albo po prostu z klasycznym winegretem. "Moim ostatnim kulinarnym odkryciem są jednak grillowane rzodkiewki" – mówi ze śmiechem założycielka bloga Jadlonomia.com.
Źródło: Materiały prasowe Quote me
Zobacz także: Jak grillować kukurydzę?