W czym piec?

Pieczenie w folii aluminiowej.
W czym piec - w folii aluminiowej, a może w odpowiednio przeznaczonym do pieczenia rękawie? Poznaj zalety tych dwóch sposobów pieczenia.
/ 13.02.2012 10:29
Pieczenie w folii aluminiowej.

Pieczemy w rękawie foliowym

Rękaw foliowy pozwala na pieczenie mięsa, warzyw i ryb bez użycia tłuszczu. Rękaw do pieczenia wykonany jest z  folii, którą przycina się do potrzebnych wymiarów. Po włożeniu produktów do rękawa, zamykamy go plastikowymi uchwytami. Rękaw luźno zawiązujemy. W celu pozbycia się pary w trakcie pieczenia nakłuwamy foliowy rękaw widelcem. Aby pozbyć się nadmiaru pary w trakcie pieczenia, folię nakłuwa się widelcem.  Jakie są zalety pieczenia w rękawie foliowym? Przede wszystkim pieczenie odbywa się znacznie szybciej niż przy innych metodach. Rękaw foliowy może być używany w temp. max.  220°C. Dania przyrządzone w rękawie są ubogie w tłuszcz i zawierają mniej cholesterolu.

Zaletą pieczenia w rękawie jest to, że wcale nie musimy używać tłuszczu.

Pamiętaj, żeby podczas pieczenia, folia nie powinna dotykała piekarnika!

Zobacz także: Co trzeba wiedzieć o pieczeniu ryb?

Pieczemy w folii

W zależności od tego, co chcemy upiec wybieramy spośród dwóch folii: aluminiowej lub z cienkiego celofanu.

  • Folie aluminiowe służą do pieczenia w piekarnikach (gazowych i elektrycznych) oraz na grillu.
  • Folie z cienkiego celofanu są przeznaczone do pieczenia w piekarnikach.

Przed użyciem folię należy posmarować tłuszczem (masłem, olejem albo oliwą), w przeciwnym razie produkty mogą przywrzeć do folii, co będzie trudne do rozdzielenia. Dania pieczemy, umieszczając produkty i mocno zaciskając brzegi. Pieczemy w temp. max. 210°C.


W folii możemy upiec wszystko co tylko chcemy, od mięs po ryby, owoce i warzywa.

Ciekawostka:

Matowa strona folii przepuszcza ciepło, a błyszcząca chroni przed ciepłem.  Jeśli chcesz coś upiec, zawiń tak, by matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeżeli chcesz, żeby upieczony produkt nie wystygł, trzeba go zawinąć błyszczącą stroną na zewnątrz.

Folii aluminiowej nigdy nie używaj w mikrofalówkach!

Zobacz także: Jak sprawdzić, czy ciasto się upiekło?

Redakcja poleca

REKLAMA