Turbot – mało znana ryba. Jak ją przyrządzić?

Badanie pokazuje, że osoby stosujące suplement oleju rybnego wykazywały się sprawniejszym funkcjonowaniem mózgu.
Nie należy do najbardziej znanych ryb. Rzadko możemy ją spotkać w restauracyjnym menu, co nie znaczy, ze nie nadaje się na pyszny obiad. Mintaj, flądra, łosoś, dorsz.. to już znamy. Teraz pomysł na turbota w musztardzie!
/ 05.09.2017 20:30
Badanie pokazuje, że osoby stosujące suplement oleju rybnego wykazywały się sprawniejszym funkcjonowaniem mózgu.

 

Turbot jest drogi i trudno dostępny, pewnie dlatego tak rzadko ląduje na naszych stołach. Jest rybą z rodziny flądrowatych, ale cieszy się znacznie lepszym smakiem, ponieważ jest  bardziej soczysty. Świetnie komponuje się z masłem czosnkowym i koperkiem. My prezentujemy przepis na turbota z dodatkiem musztardy.

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 4 łyżki musztardy
  • 300 ml śmietany
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 400 g masła
  • Sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić turbota?

Sparzoną wrzątkiem cytrynę przekrój na pół. Z jednej połowy wyciśnij sok, drugą pokrój w talarki. Sok z cytryny wymieszaj z musztardą, cukrem pudrem, śmietaną i zagotuj ubijając całość trzepaczką. Umytą rybę dopraw solą i pieprzem i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Ułożoną na talerzu polej przygotowanym sosem musztardowym. Ozdób talarkami cytryny i tymiankiem.

Sprawdź: Ryby w diecie odchudzającej - sprawdź ich kaloryczność!

Redakcja poleca

REKLAMA